Загадките на Тиахуанако

ТИАХУАНАКО, АКАПАНА, КАЛАСАСАЯ…


В превод Тиахуанако означава “Мъртъв град”. По времето на инките, вече никой не живеел в него. Самите инки, които били забележителни строители, били уверени, че този впечатляващ каменен град, можел да построи само върховният им бог Виракоча. За съвременните изследователи е необяснимо по какъв начин са били транспортирани масивните каменни статуи и огромните каменни блокове, от които бил построен древния град. Най-близката каменоломна е отдалечена на повече от 6 километра. Тиахуанако бил издигнат като пристанищен град, но вследствие чудовищен катаклизъм, променил земния релеф, днес останките на града се намират на 20 километра от брега на високопланинското солено(!) езеро Титикака, на 3854 м. над морското равнище. Пристанището било построено на място, наречено “Пума-Пунку” (“Врата на пумата”). Забележително е, че един от каменните блокове на “кея” тежи 440 тона, а останалите – от 100 до 150 тона.


Акапана, Пума-Пунку


На територията на Тиахуанако се издига внушително съоръжение – Акапана. Това е изкуствено издигнат хълм (могила) с площ 210х210 метра, височина 17 метра и 7 тераси. Във вътрешността на хълма била открита водопроводна система, състояща се от зигзагообразно преплетени, прецизно изработени каменни тръбопроводи, чиито съединения били направени с точност до половин милиметър. Подобна сложна водопроводна система била открита и в Пума-Пунку. Според много изследователи, тези системи не са били построени от жителите на Тиахуанако, а били наследени от много по-древна и по-развита култура, съществувала преди тях. В потвърждение на тази теза са резултатите от изследванията, посредством изотопи на въглерода и обсидиана, доказващи, че Акапана бил крупен център още преди възникването на Тиахуанако. На около една миля в юго-западна посока от Акапана се намира Пума-Пунку. Тук са разкрити най-големите каменни блокове в Тиахуанако. Някои от тях тежат повече от 100 тона и са част от частично разкопано съоръжение, чието предназначение е непонятно до днес. Една огромна плоча от червен пясъчник, с размери 9х5х7 метра и тегло около 120 тона, е със съвършена геометрична форма. В други каменни плочи се виждат непонятни вдлъбнатини и следи от метални скоби, с които са били закрепвани една към друга. Няколко такива скоби били намерени и се оказало, че били изработени от бронз – метал, който по това време не бил известен на нито една от културите в Южна Америка. На един от каменните блокове в Пума-Пунку, съвсем точно е изрязан жлеб, широк 6 мм. На равни разстояния, в него са пробити малки отверстия. За да се направят в твърдия камък жлеб и отверстия с такава точност, е необходима технология, с каквато разполагаме сега.


Каласасая


На северо-запад от Акапана е разположен храма Каласасая, а в него – един от най-забележителните паметници на древния свят – “Вратата на Слънцето”. Изработена е от огромен сиво-зелен андезитен монолит с широчина 3,8 м., височина 3 м., дебелина 0,5 м. и тежащ около 10 тона. Точно над входа е поставено скулптурно изображение на върховния бог Виракоча. Наи-загадъчна е композицията, изсечена от двете страни на изображението, състояща се от 24 фигури, построени в три реда. Всред тези фигури са идентифицирани някои измрели животински видове, живяли в Южна Америка преди около 12000 години. През 1949 година смисъла на останалите изображения бил разгадан и се оказало, че това е изключително точен календар, но с година, състояща се от 290 дни – десет месеца по 24 и два месеца по 25 дни, което явно не е земен календар. Андезита, както и гранита, са изключително твърди и обработката им е много трудна. Независимо от това, във “Вратата” са издълбани загадъчни ниши, а в долната част – две вдлъбнатини за панти. При това, нишите са изрязани с поразителна точност. Според специалистите, това е изключено да се осъществи с примитивни средства. В центъра на Тиахуанако се намира храмът Каласасая. Той е разположен на огромна, повдигната над земята платформа с размери 150х150 метра. Цялата платформа е заградена със стена, изградена от трапецовидни блокове. На равни интервали от нея се издигат каменни стълбове с височина повече от 3,5 метра. На платформата, отправили към вечността застиналия поглед на големите си очи, се издигат каменни статуи. Пред платформата се простира площад, към който някога лъчеобразно са се събирали улиците на града. Според мнението на много изследователи, Каласасая представлява сложна система за наблюдение на звездите. Определени конструкции в стените били разположени така, че били насочени към конкретни съзвездия. Благодарение на вградените линии за наблюдение, можело да се определи съвсем точно времето на равноденствието и слънцестоенето, чрез фиксиране на изгрева и залеза на слънцето от различни точки на наблюдение.


Кога е бил постоен комплекса Каласасая?


Съществуват разногласия относно периода, в който е издигнат комплекса Каласасая. Основният изследовател на Тиахуанако Артур Познански го датирал приблизително на 15000 години пр. Хр., базирайки изчисленията си на астрономическата ориентация на храма спрямо наклона на земната ос. По-късно твърдението му било потвърдено от германска астрономическа комисия, съставена от д-р Х.Лудендорф, д-р А. Колшутер и д-р Р. Мюлер. За сравнение, възрастта на Стоунхендж е около 2700-2300 години пр. Хр. На територията на Тиахуанако са запазени огромни каменни статуи – така наречената статуя на Бенет (по името на откривателя й) е висока повече от 7 метра. В близост до монолита на Бенет е открита по-малка статуя, изобразяваща брадат мъж, което е абсолютно нетипично за индианците. Според историците, строителите на Тиахуанако не били индианци, а хора с бяла кожа. Според някои легенди, това били великани, които издигнали града само за една нощ. Но за разлика от легендите, учените и до сега не могат да обяснят как са били превозени огромните каменни блокове на разстояние десетки мили от най-близките кариери. Не могат да обяснят и значението на каналите, обкръжаващи Тиахуанако, както и ролята на сложната водопроводна система във вътршността на Акапана и на други места. И накрая, не могат да обяснят загадката на камъните, които са разрязани и пробити с такава точност, сякаш са използвани съвременни инструменти. Твърде много въпроси, очакващи своя отговор.